Niepowtarzalne potrawy i produkty są kulinarną wizytówką każdego z regionów. Który regionalny produkt żywnościowy, a także potrawa Pomorza Zachodniego okażą się w tym roku najlepsze? Wystartował wojewódzki etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Zgłoszenia przyjmowane są do 12 kwietnia br.

– Każdy region ma charakterystyczne produkty i potrawy, które są jego wizytówką. Ten kulinarny konkurs łączy ludzi z różnych zakątków naszego województwa, którzy są skupieni wokół wspólnej pasji, opartej na produktach żywnościowych i przygotowywaniu potraw według tradycyjnych receptur. – mówi wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa.

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany jest już po raz XIX przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Jego cel to gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych regionów. Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.

Regionalny finał konkursu odbędzie się 11 maja 2019 r.  w Szczecinie.  Podzielony jest on na dwie kategorie: najlepszy regionalny produkt żywnościowy i najlepsza potrawa regionalna.

W konkursie na najlepszą potrawę regionalną mogą wziąć udział dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne,  gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich. Menu konkursowe składać będzie się z dwóch dań: zupy lub przystawki oraz  dania głównego. Każde danie konkursowe musi być przygotowane z wykorzystaniem produktów związanych z danym regionem, powszechnie znanych i rozpoznawalnych w regionie.

W drugiej kategorii konkursu udział może wziąć każdy, kto przedstawi żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy. Produkty będą oceniane w następujących kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne i inne produkty regionalne.

Do zdobycia w konkursie są nagrody rzeczowe oraz nominacja do nagrody honorowej „Perła 2019”. Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki „Perły”, odbędzie się 29.09.2019 r.  podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów  w Poznaniu.

Aby wziąć udział w konkursie, należy do 12 kwietnia br. wypełnić zgłoszenie i przesłać je do Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach (w przypadku konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy) oraz do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego (w przypadku konkursu na najlepszą potrawę regionalną).

Więcej szczegółów konkursu oraz formularze zgłoszeniowe dostępne na stronie Wydziału Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego WZ: www.wrir.wzp.pl oraz Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach www.zodr.pl .